Paros Park President Elissavet Papazoi announced her retirement from the new Board of Directors of the Municipal Paros Park SA. at the town council meeting on 30/9/2019

Θα ήθελα να ανακοινώσω στη Γενική Συνέλευση των μετόχων, ότι μετά από 10 χρόνια αδιάλειπτης προσφοράς στο Πάρκο ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, δε θα συμμετέχω στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Α.Ε. που θα συγκροτηθεί στο τέλος Οκτωβρίου.

Πρόκειται για, ειλημμένη από παλιά, απόφαση την οποία είχα γνωστοποιήσει στους πρωτεργάτες της δημιουργίας του Πάρκου, τουλάχιστον ένα χρόνο πριν, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι στη νέα διοίκηση της Δημοτικής Α.Ε. θα συμμετέχουν άτομα που αποδεδειγμένα δούλεψαν εντατικά και απολύτως αφιλοκερδώς όλα αυτά τα χρόνια.
Οι λόγοι της απόφασης αυτής είναι καθαρά προσωπικοί αλλά συνδέονται και με τη βεβαιότητα ότι ως Πρόεδρος μαζί με τα μέλη του Δ.Σ. της Δημοτικής Α.Ε. ολοκληρώσαμε όσα μας είχαν ανατεθεί ως Σκοποί στο Καταστατικό του Πάρκου.

Θα αναφερθώ συνοπτικά στο έργο που έχει πραγματοποιηθεί γιατί ιδιαίτερα οι νέοι δημοτικοί σύμβουλοι δεν γνωρίζουν αρκετά ακόμη για το Πάρκο.
Δημιουργήσαμε μοναδικές υποδομές πολιτισμού σημαντικές για την Πάρο όπως:

  • το υπαίθριο θέατρο «Αρχίλοχος» 700 θέσεων που φιλοξενεί το ετήσιο «Φεστιβάλ στο Πάρκο» και παραχωρείται σε συλλόγους και στον Δήμο για δικές τους εκδηλώσεις,
  • το θερινό σινεμά «Σινέ Έναστρον» 100 θέσεων όπου προβάλλονται με ελεύθερη είσοδο ποιοτικές ταινίες,
  • την μόνιμη Έκθεση « Η Πάρος μέσα από την ρωσική Χαρτογραφία 1770-1775» στα κελιά του Αϊ Γιάννη, όπου αναδεικνύεται μια άγνωστη πτυχή της τοπικής ιστορίας στα Ορλωφικά.

Διευκρινίζω ότι αυτό το σημαντικό έργο υλοποιήθηκε χωρίς καμία επιδότηση από τον Δήμο ή το δημόσιο και από τα μεγάλα χορηγικά ιδρύματα της χώρας Μποδοσάκη, Νιάρχου, Λεβέντη και επιχειρήσεις όπως η Blue Star που μας έχουν τιμήσει με την εμπιστοσύνη τους.

Ανταποκριθήκαμε στην κεντρική καταστατική μας υποχρέωση για την προστασία της χερσονήσου του Αϊ Γιάννη Δέτη, που είχε αποψιλωθεί από δεκαετίες εντατικής βόσκησης. Πετύχαμε τη θεαματική αναγέννηση της φύσης της χερσονήσου, μέσα από ένα πολυετές πρόγραμμα ετησίων φυτεύσεων με εθελοντές και μαθητές και μαθήτριες και με αντιδιαβρωτικά έργα που έχει αναλάβει το Σωματείο «Φίλοι του Πάρκου» αλλά και με θεσμοθέτηση της απαγόρευσης βόσκησης, κυνηγιού, τροχοφόρων.

Ένα οργανωμένο δίκτυο μονοπατιών 7 χιλιομέτρων, το μοναδικό στην Πάρο με σήμανση και χάρτη, έχει καταστήσει την πανέμορφη χερσόνησο του Άϊ Γιάννη Δέτη, προορισμό φυσιολατρίας και περιήγησης στην παριανή φύση, όλες τις εποχές του χρόνου, για σχολεία, οικογένειες, παρέες, ομάδες περιπατητών και επισκεπτών.
Θεωρώ εξαιρετικό επίτευγμα της Διοίκησης του Πάρκου, ότι πολλές από τις δράσεις μας απευθύνονται στα παιδιά της Πάρου στα οποία άλλωστε ανήκει σήμερα αλλά και πρέπει να διαφυλαχτεί για αύριο, η χερσόνησος του Αϊ Γιάννη Δέτη.

Εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες κάθε χρόνο:

  • περιηγούνται στη χερσόνησο, συμμετέχουν σε φυτεύσεις , μαθαίνουν βιωματικά την παριανή χλωρίδα,
  • γνωρίζουν στην έκθεση των Ρώσικων χαρτών και την ελάχιστα γνωστή συμμετοχή της Πάρου στα Ορλωφικά,
  • εκπαιδεύονται στην ιστιοπλοΐα και στην κολύμβηση με τον Ναυτικό Όμιλο Ναϊάς,
  • απολαμβάνουν κάθε εβδομάδα μια παιδική ταινία με ελεύθερη είσοδο, το χειμώνα στον αναμορφωμένο και εξοπλισμένο από το Πάρκο, πολυχώρο του Δημοτικού Σχολείου Νάουσας , το καλοκαίρι στο Σινέ Έναστρον.

Η Δημοτική Α.Ε. Πάρκο Πάρου είναι μια υγιής και βιώσιμη εταιρεία, με υποδειγματική οικονομική διαχείριση ελεγχόμενη και από το ελεγκτικό συνέδριο και από ανεξάρτητους λογιστές που ορίζει το Δημοτικό Συμβούλιο. Καταφέραμε όλα αυτά τα χρόνια να έχουμε πλεονασματικούς ισολογισμούς, έχοντας εκπληρώσει τις οικονομικές μας υποχρεώσεις στο ακέραιο, και ενισχύσαμε οικονομικά δράσεις κοινωνικού ενδιαφέροντος όπως το Δημοτικό Σχολείο Νάουσας για την αναβάθμιση του Πολυχώρου του, την εγκατάσταση στο Πάρκο του ναυτικού Ομίλου «Ναϊάς», τα ΑΜΕΑΙ, τη Συλλογή Όθωνα Κάππαρη.

Με τις δύο νέες πρωτοβουλίες που ξεκινήσαμε το 2018, φιλοδοξούμε η Πάρος να κατακτήσει μια ιδιαίτερη θέση πρωτοπορίας στον νησιωτικό χώρο.
Πρόκειται για τη δημιουργία Βοτανικού Κήπου, του πρώτου στις Κυκλάδες, με φυτά από την παριανή και την κυκλαδική χλωρίδα, που θα καλύψει σταδιακά μια περιοχή 90 στρεμμάτων έντονης διάβρωσης. Ένας μικρός πειραματικός βοτανόκηπος για την παρακολούθηση της ανάπτυξης των φυτών βρίσκεται σε εξέλιξη με χρηματοδότηση του Πάρκου και χορηγία του Ιδρύματος για την «Προστασία και την Ανάδειξη του Περιβάλλοντος των Κυκλάδων».

Με τη δημιουργία Ψηφιακής Βιβλιοθήκης, θα είναι διαθέσιμα και στο ευρύ κοινό τα τεκμήρια για την ιστορία της Πάρου και του Αρχιπελάγους από τους τελευταίους αιώνες της λατινικής κυριαρχίας μέχρι την Επανάσταση του 1821. Το έργο πραγματοποιείται με χορηγία του Ιδρύματος Λεβέντη, συγχρηματοδότηση του Πάρκου και επιστημονική ευθύνη του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Ε.Ι.Ε..

Επειδή πολλοί από τους δημοτικούς συμβούλους είναι νέοι αλλά και για όσους παλιότερους γνωρίζουν αλλά επιλέγουν να το «ξεχάσουν», θα ήθελα να θυμίσω ότι το Πάρκο δημιουργήθηκε με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 2009, ως απάντηση στις κινητοποιήσεις κατοίκων της Νάουσας και του Συλλόγου Νηρέα, για να σταματήσει η κακοποίηση της παραλίας του Μοναστηριού, από τη λειτουργία ενός beach bar disco για νέους. Είναι τουλάχιστον παράδοξο και δείχνει ηθελημένη απώλεια μνήμης για κάποιους που συμμετείχαν τότε στο Δημοτικό Συμβούλιο, να επιδιώκουν σήμερα την επιστροφή στην ίδια και χειρότερη κατάσταση, επιδεικνύοντας ταυτόχρονα ασέβεια στο παρακείμενο Μοναστήρι του Άϊ Γιάννη Δέτη.
Πετύχαμε άμεσα το 2009, να λειτουργήσει μια αισθητικά αναβαθμισμένη παραλία με το καφέ εστιατόριο της για ήπια αναψυχή, παρόλο που κληρονομήσαμε από την λειτουργία του beach bar disco ένα κατεστραμμένο κτίριο αναψυκτηρίου, επιχωματώσεις με μπάζα και χωματερές με ντενεκάκια και μπουκάλια, παροχέτευση λυμάτων στην θάλασσα. Η συμβολή του Δήμου ως μοναδικού μετόχου της Δημοτικής Α.Ε. ήταν με 90.000 ευρώ μετοχικό κεφάλαιο και κάλυψε την επισκευή του καφέ–εστιατορίου και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Αγαπητοί Δημοτικοί Σύμβουλοι
Όλα αυτά τα χρόνια δεν εκφράστηκα δημόσια για τις πολλαπλές πιέσεις που δεχόμαστε από όσους επιβουλεύονται και εποφθαλμιούν ως «τουριστικό φιλέτο», την απομακρυσμένη και δύσκολα ελέγξιμη παραλία του Μοναστηριού προκειμένου να βάλουν πόδι για να την «αξιοποιήσουν» με τα πρότυπα της Μυκόνου. Θεώρησα πλέον όμως ηθικό μου καθήκον, να εκφράσω την έντονη ανησυχία μου δημόσια για την αλλοίωση της φυσιογνωμίας του ιδιαίτερου αυτού χώρου, από τα σχέδια κάποιων ιθυνόντων για το μέλλον του Πάρκου.
Το Πάρκο δεν είναι μια παραλία, είναι ένας εναλλακτικός τουριστικός προορισμός που συνδυάζει την ήπια αναψυχή, τον πολιτισμό, την οικολογία και την άθληση, στο πανέμορφο τοπίο της χερσονήσου και συμβάλει στην αναβάθμιση της τουριστικής ταυτότητας της Πάρου.

Η σιωπή θα υποδήλωνε συναίνεση αλλά και έλλειψη σεβασμού προς τους πολλούς εθελοντές και χορηγούς, που βεβαίως δεν θα στήριζαν τη δημιουργία ενός «Μπιτσόμπαρου», όπως το χαρακτήρισε ένας «επίδοξος επενδυτής».

Όποιος ήταν χθες στη Γιορτή για τα 10 χρόνια του Πάρκου με δράσεις στη θάλασσα και στην άμμο, περιήγηση στα μονοπάτια, ξενάγηση στο Μικρό Μουσείο και εικαστικά εργαστήρια για παιδιά, κατανοεί ότι κανένας δεν δικαιούται να στερήσει από τη σημερινή και τις επόμενες γενιές αυτό το μαγικό χώρο Παριανής Φύσης και Ιστορίας που αποτελεί δημόσιο αγαθό.
Πιστεύω ότι στην Πάρο συγκρούονται, σιωπηλά, προς το παρόν, δύο αντιλήψεις τουριστικής ανάπτυξης η «μυκονοποίηση» του νησιού, που προωθείται από αχυράνθρωπους ισχυρών νυχτερινών συμφερόντων και των Παριανών και μόνιμων παραθεριστών, Ελλήνων και ξένων, που επιθυμούν να παραμείνει ο ανθρώπινος χαρακτήρας της Πάρου και η ιδιαίτερη φυσιογνωμία της.
Το Πάρκο αποτελεί την επιτυχημένη έμπρακτη εφαρμογή ενός μοντέλου σύγχρονης τουριστικής ανάπτυξης, που συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού και οι μεγάλοι Tour Operators, όπου η τουριστική προσφορά συνδέεται με την Φύση, το πολιτισμό, την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του κάθε τόπου.

Για να συνεχίσει να υπάρχει το Πάρκο δεν αρκεί να διατηρηθεί ο καταστατικός προσανατολισμός του αλλά πρέπει να ανατεθεί η Διοίκηση του σε ανθρώπους εγνωσμένης αφοσίωσης στους καταστατικούς στόχους του. Γιατί το Πάρκο επιβίωσε και αναπτύχθηκε χάρις στην αφοσίωση ενός πυρήνα ανθρώπων, που δούλεψαν εντατικά και απολύτως αφιλοκερδώς, όλα αυτά τα χρόνια και μιας συνεχώς διευρυνόμενης ομάδας εθελοντών γύρω από αυτόν τον πυρήνα που στήριξε με τη δουλειά της και την παρουσία της το έργο μας.

Θέλω να πιστεύω ότι ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο θα επιδείξουν την αναγκαία υπευθυνότητα στην επιλογή των προσώπων της νέας Διοίκησης.

Σε ότι με αφορά, θα παραμείνω ενεργός πολίτης, με λόγο και παρέμβαση στα δημόσια πράγματα και ειδικότερα στα θέματα της Πάρου, με την οποία με συνδέουν ισχυροί συναισθηματικοί δεσμοί δεκαετιών. Και θα είμαι βέβαια σταθερά ενάντια σε κάθε προσπάθεια αλλοίωσης του χαρακτήρα του Πάρκου και μετατροπής του σε μία ακόμη παραλία τύπου beach bar disco με ότι αυτό συνεπάγεται για «ουσίες και οινοπνεύματα».

Θα ήθελα να εκφράσω τις βαθύτατες ευχαριστίες μου στους χορηγούς, στους εθελοντές, στους επιστήμονες, στους επαγγελματίες, στις υπηρεσίες του Δήμου, στο Σωματείο των Φίλων, τον Ναυτικό Όμιλο Ναϊάς και τον Σύλλογο Γυναικών Νάουσας και όσους στήριξαν με πολλούς τρόπους τη δημιουργία του Πάρκου και τις ποικίλες εκδηλώσεις του. Και βεβαίως στα μέλη των Δ.Σ. και τους συνεργάτες».